Publikacje » Technologia » Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN w zbożach ozimych i jarych?

Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN w zbożach ozimych i jarych?

29 Kwietnia 2022

Jak stosować preparaty mikrobiologiczne BlueN/UtrishaN w zbożach ozimych i jarych?

Jak wiele azotu zastosowanego w pierwszej i drugiej dawce realnie zostało pobrane przez zboża? Takie pytania zadajemy sobie wszyscy po ekstremalnie suchym marcu, kiedy to w przeważającej części Polski nie spadła ani kropla wody. Czy jesteśmy w stanie w jakikolwiek sposób uzupełnić roślinom ten najbardziej plonotwórczy składnik?

Mimo horrendalnych cen nawozów azotowych nikt nie zastanawiał się nad tym, czy podać nawozy azotowe, tylko ile oraz w jakim terminie. Wydaje się, że wygrali szczególnie Ci, którzy mieli szczęście stosując pierwszą dawkę, wykorzystując wilgoć w powietrzu, która w niewielkiej ilości pojawiła się na początku marca. Szczególnie w takim roku, kiedy bilansowanie azotu z nawozów mineralnych jest zabiegiem bardzo kosztownym, warto sięgnąć po rozwiązania jakie daje nam nauka. A takimi są bakterie Methylobacterium symbioticum, które zasiedlając nadziemne części roślin są w stanie wiązać azot atmosferyczny i dostarczać go roślinie w formie azotu amonowego. Więcej o samej bakterii znajdziecie w artykule, który opublikowaliśmy na e-pole w lutym.

Zobacz: Jak pomóc roślinie pobrać azot z powietrza

W tym artykule dowiecie się jak stosować bakterie M.symbioticum, dostępne w Polsce w produktach UtrishaN oraz BlueN w uprawach m.in. zbóż ozimych i zbóż jarych. 

Stosując produkty UtrishaN lub BlueN musicie pamiętać o trzech ważnych aspektach, związanych z pracą tych bakterii:
- M.symbioticum są w stanie wejść do rośliny poprzez otwarte aparaty szparkowe, stąd zabieg powinien być wykonany w momencie ich otwarcia lub tuż przed, dlatego szczególnie polecam wykonywanie zabiegów nad ranem lub w nocy. Warto, żebyście pamiętali, że te bakterie są endofitami symbiotycznymi, które żyją wewnątrz roślin i są akceptowalne przez ich system immunologiczny;
- ilość azotu związanego przez M.symbioticum zależy od tempa namnażania i kolonizacji bakterii w roślinie, stąd trzeba zadbać o optymalny termin ich zastosowania. Bakterie żywią się metanolem, który jest produktem ubocznym rozkładu pektyn ścian komórkowych. Zboża, podobnie jak inne rośliny, wydzielają najwięcej metanolu w momencie intensywnego wzrostu, czyli od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia - i jest to najlepszy termin na aplikację;
- minimalna temperatura do zastosowania tych bakterii powinna wynosić 10°C, optymalna to 15-25°C. Unikajcie szczególnie przymrozków i innych stresów, które powodują, że roślina nie rośnie (i nie produkuje metanolu). Nie łączcie aplikacji z nawozami zawierającymi wysokie stężenia siarki, miedzi i cynku, które mają działanie bakteriobójcze. 
Więcej informacji o M.symbioticum znajdziecie w naszym videopodcaście!

 

Spełniając te trzy ważne założenia, możecie się spodziewać w warunkach Polski co najmniej 30 kg azotu, który bakterie M.symbioticum dostępne w produktach Utrisha N lub BlueN wprowadzą do rośliny w ramach symbiozy, wykorzystując enzym nitrogenazy jako most między pobraniem azotu atmosferycznego, a udostępnieniem go roślinie w formie azotu amonowego. 

Kiedy stosować w zbożach?

Termin zastosowania produktów UtrishaN/BlueN powinien być związany z warunkami pogodowymi (temperaturą) oraz intensywnością rozwoju zbóż tak, aby mogły one produkować metanol, tak bardzo potrzebny do namnażania się bakterii w roślinie. Stąd też w zbożach ozimych polecam zastosować bakterie obecne w tych produktach od fazy 1-2 kolanka, aż do wykłoszenia się roślin. W zbożach jarych aplikację można przyspieszyć już od fazy pełni krzewienia. Ilość azotu związanego przez bakterie M.symbioticum będzie zależał od tego jak szybko namnożą się one w roślinie do poziomu pozwalającego na wiązanie azotu atmosferycznego, a także od czasu trwania tego procesu do momentu dojrzewania i obumierania roślin. Dlatego też nie spieszcie się z zabiegiem, jeżeli warunki pogodowe nie umożliwiają skutecznej aplikacji. Lepiej jest opóźnić zabieg i wykonać go w bardziej sprzyjających dla bakterii temperaturach, bez ryzyka występowania stresów przymrozkowych. Nawet przy aplikacjach w fazie liścia flagowego można spodziewać się, że bakterie M.symbioticum zwiążą co najmniej 30 kg azotu amonowego! 

Wyjątkowo korzystną zaletą zastosowania produktów UtrishaN/BlueN jest dostarczenie roślinom zbożowym azotu, który wpływa na jakość zbieranego ziarna, w tym przede wszystkim na białko. Na plantacjach intensywnych, gdzie często stosuje się dawkę azotu na tzw. „kłos”, można ją zastąpić pracą bakterii. Azot związany przez bakterie będzie „pracować” w roślinie, wypełniając bieżące jej potrzeby co do tego pierwiastka. Zgodnie z doświadczeniami przeprowadzonymi przez Corteva Agriscience w Europie, nawet jeżeli nie zaobserwowano różnicy w plonowaniu, przy takiej samej podaży azotu w nawożeniu, to działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN przełożyło się na wzrost białka w zbieranym plonie. 

Bieżące działanie bakterii zawartych w produktach UtrishaN/BlueN można zbadać za pomocą N-testera lub scanningu wskaźnika teledetekcji NDVI. Takie badanie powinno być wykonane nie wcześniej niż 4 tygodnie od zastosowania produktu. 

Na skróty. Jak stosować UtrishaN/BlueN w zbożach ozimych i jarych?

  • dawka 333 g/ha;
  • zboża ozime w fazie BBCH 31-61 (1 kolanko – początek kwitnienia);
  • zboża jare w fazie BBCH 25-32 (pełnia krzewienia – drugie kolanko);
  • zabieg najlepiej nad ranem lub w nocy;
  • temperatura podczas zabiegu min 10°C;
  • !unikać stresu (przymrozki, susza);
  • !nie łączyć z produktami bakteriobójczymi;
  • sprawdzić możliwość mieszania ze środkami ochrony roślin na stronie www.corteva.pl

Paweł Talbierz, specjalista ds. ochrony upraw w Corteva Agriscience Poland

Zdjęcia: Katarzyna Szulc

Tagi:
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online

Szanowni Państwo! Informujemy, że aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, nasz serwis internetowy gromadzi i zapisuje w pamięci komputerów Użytkowników serwisu krótkie informacje tekstowe (tzw. „cookies”). W każdym czasie możecie Państwo zmodyfikować ustawienia przeglądarki, aby wyłączyć ten mechanizm. Konfiguracja, która dopuszcza używanie cookies oznacza, że Użytkownicy wyrażają na powyższe zgodę. Aby dowiedzieć się więcej proszę zapoznać się z Polityką Prywatności