USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.

Zaprawianie bulw ziemniaka

Zaprawianie bulw ziemniaka

Ogólnie określona ochrona roślin jest głównym elementem produkcji bulw ziemniaka, niezależnie od ich przeznaczenia. Źle przeprowadzona – nieodpowiednio dobranymi środkami, w nietrafionych terminach – jest przyczyną bardzo dużych strat plonu. Dlatego nie wolno jej bagatelizować. Profesjonalny producent ziemniaków powinien od samego początku – już przygotowując stanowisko pod uprawę i sadząc bulwy, prowadzić ją w oparciu o dostępną wiedzę dotyczącą technologii i środków. 

Ważnym elementem profesjonalnego programu ochrony roślin jest zaprawianie bulw. Zaprawy pozwalają chronić uprawę od samego początku, gdy tradycyjna aplikacja środków ochrony roślin z wykorzystaniem opryskiwaczy jest bezpodstawna. Wynika to z faktu, że ciecz użytkowa nie ma możliwości dotarcia do miejsca działania. Zaprawy wpisują się również w nurt ekologiczny. Stosując je do początkowej ochrony ziemniaków wykorzystywana jest niewielka ilość substancji czynnych, w porównaniu do tradycyjnych opryskiwań. Również podczas układania programu ochrony roślin warto wziąć je pod uwagę, zwłaszcza w sytuacji wycofywania coraz większej liczby substancji czynnych, przez co rolnik ma niewiele substancji, które może stosować do walki z agrofagami. Zaprawy są tym narzędziem, które pozwoli na ochronę w początkowym okresie wzrostu roślin, dzięki czemu będą one zdrowsze, a tym samym mniej podatne na atak ze strony różnych agrofagów. Stosując zaprawy można zrezygnować z pierwszych zabiegów opryskiwania, co pozwoli na ograniczenie wydatków związanych z ochroną rośliny uprawnej, a także wpisze się w świadomą ochronę środowiska. 

Zaprawione bulwy

Po co zaprawiać?

Zaprawy powinny być ważnym elementem ochrony ziemniaków, zabezpieczającym plantacje w okresie wschodów przed patogenami oraz uszkodzeniami powodowanymi żerowaniem szkodników glebowych. Dzięki zastosowaniu zapraw fungicydowych (tabela) plantację można chronić przed takimi chorobami, jak: rizoktonioza ziemniaka oraz parch srebrzysty ziemniaka. 

Rizoktonioza 

Zaliczana jest do jednych z najgroźniejszych chorób zagrażających plantacjom ziemniaka. Sprawcą jej jest grzyb Rhizoctonia solani, który zimuje w postaci sklerot (formy przetrwalne) na bulwach, resztkach roślinnych oraz w glebie; zagraża plantacji od samego początku wegetacji. Porażone kiełki najczęściej zamierają. W konsekwencji u ich podstawy następuje rozwój kiełków bocznych. One również są porażane, co ma wpływ na opóźnienie wschodów. Łodygi na takich plantacjach są mniejsze oraz bardziej wiotkie, niż na zdrowych. Często plantacja porażona rizoktoniozą ziemniaka jest silnie przerzedzona, a plon znacznie mniejszy – straty w plonie mogą sięgać nawet 50%. 

Parch srebrzysty

Kolejna choroba zagrażająca plantacji ziemniaków. Jej występowanie można ograniczyć stosując zaprawy. Sprawcą jej jest Helminthosporium solani, grzyb będący pasożytem względnym, rozwijającym się na tkankach martwych, a także tkankach wstępnie zniszczonych przez wytworzone toksyny. Wystąpienie parcha srebrzystego negatywnie wpływa na jakość konsumpcyjną oraz przerobową bulw. W przypadku silnego porażenia choroba może negatywnie oddziaływać na kiełkowanie sadzeniaków. 

Chemia czy biologia?

Wybór oraz dawka odpowiedniej zaprawy ma fundamentalne znaczenie dla skutecznej ochrony ziemniaków. Dlatego przed zakupem należy podjąć decyzję, na jaką zaprawę, a ściślej mówiąc na jaką substancję czynną postawić. Decyzja powinna zostać podjęta na podstawie doświadczenia producenta oraz wyników obserwacji prowadzonych przez niego w latach wcześniejszych. W przypadku zapraw fungicydowych producent ma do dyspozycji takie substancje czynne, jak: pencykuron, protiokonazol, penflufen, flutalonil. Substancje te występują w poszczególnych zaprawach pojedynczo lub w mieszaninie dwuskładnikowej wybranych substancji czynnych, np. pencykuron + protiokonazol czy penflufen + protiokonazol. W ochronie przed rizoktoniozą producenci ziemniaków mogą zrezygnować z tradycyjnej chemicznej zaprawy i postawić na bardziej ekologiczną, opartą na Pseudomonas sp.szczep DSMZ 13134. Ten mikroorganizm można stosować przed sadzeniem, a także podczas sadzenia bulw. 

Przykładowe zaprawy stosowane do ochrony ziemniaków przed niektórymi chorobami

Technika zaprawiania

W Polsce bulwy można zaprawić stosując jedną z dwóch metod. Pierwsza, bardziej powszechna, polega na wykorzystaniu urządzeń montowanych na sadzarce, a tej popularność wynika z łatwości i szybkości przeprowadzenia. Metoda ta polega na przygotowaniu roztworu zaprawy i wlania go do zbiornika. Następną czynnością wykonywaną przed sadzeniem jest wsypanie sadzeniaków do skrzyni zasypowej. Zaprawianie bulw następuje podczas sadzenia, a dokładnie podczas wpadania bulwy do redliny. Dysze zamontowane na sadzarce pokrywają bulwy zaprawą w 50–70%. Procent pokrycia uzależniony jest od ułożenia bulwy. Zaprawiając bulwy z wykorzystaniem urządzeń zamontowanych na sadzarce należy pamiętać, że dodatkowo podczas zaprawiania bulw następuje opryskiwanie gleby. Stopień opryskania gleby uzależniony jest od ustawienia dyszy. Opryskanie gleby również korzystnie wpływa na ochronę bulw przed chorobami. Druga metoda polega na zaprawieniu sadzeniaków krótko przed sadzeniem. W tym przypadku aplikowana jest bardzo mała ilość cieczy roboczej, jest to zaledwie kilkadziesiąt mililitrów na tonę sadzeniaków. Dużym atutem tej metody jest bardzo dokładne pokrycie bulwy zaprawą. Związane jest to z tym, że w wyniku toczenia się bulwy po rolkach powierzchnia pokryta zaprawą znacznie się zwiększa. Mimo dokładnego pokrycia sadzeniaków fungicydem, metoda ta jest mniej popularna od poprzedniej – do jej przeprowadzenia wymagana jest odpowiednia infrastruktura w gospodarstwie. Ponadto jest bardziej praco- i energochłonna. 

 

 

mgr Monika Kardasz, 
Instytut Ochrony Roślin–PIB w Poznaniu