W rzepakach dużo się dzieje

13 Października 2020

Tegoroczna jesienna pogoda sprzyja wzrostowi rzepaków ozimych. Łany są dość wyrównane. Rośliny osiągają obecnie fazę średnio 4–5 liści właściwych (BBCH 14–15). Ostatnie, intensywne opady w 40. tygodniu roku uzupełniły dodatkowo zasoby wody w glebie, która podczas słonecznych dni parując zwilża, szczególnie dolną stronę liści. Ciepłe dni i chłodniejsze noce sprawiają, że rosy są dość obfite, a brak wiatru powoduje, że skroplona para wodna długo utrzymuje się na górnej powierzchni liści. 

Choroby
Takie dość długie zwilżenie obu stron liści oraz umiarkowana temperatura stymulują rozwój patogenów i infekcje. Na razie widoczne są początkowe, ale dość liczne symptomy czerni krzyżowych (alternariozy) oraz suchej zgnilizny kapustnych, sporadyczne także szarej pleśni. Niestety, prognoza pogody na najbliższe dwa tygodnie (do 19 października), nie nastroi optymistycznie – ochłodzi się (od 11 października) do 12–14°C, przewidywane są co prawda niewielkie opady w większej części kraju (z wyjątkiem zachodnich krańców), ale duże ciągłe zachmurzenie w kolejnych dniach sprawi, że wysoka wilgotność będzie się utrzymywała. W takich warunkach silne infekcje są pewne, zwłaszcza sprawcą suchej zgnilizny kapustnych, ale wzrośnie także zagrożenie ze strony szarej pleśni. Coraz powszechniejsza staje się także kiła kapustnych na rzepakach. 

Kiła kapusty – narośle na korzeniu młodej rośliny rzepaku

Wysoka wilgotność gleby sprawia, że wraz z roztworem glebowym zarodniki pływkowe sprawcy choroby rozprzestrzeniają się na kolejne, sąsiednie pola. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę rolnikom na...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.