Słoma jako plon uboczny produkcji roślinnej – zbóż, rzepaku czy strączkowych, w przeszłości była głównie zbierana z pola i wykorzystywana na paszę oraz ściółkę dla zwierząt gospodarskich. W połączeniu jej z odchodami zwierzęcymi i po przefermentowaniu uzyskuje się cenny nawóz naturalny, jakim jest obornik. Dodatkowo, zebrana słoma może stanowić materiał do izolacji oraz ocieplania ścian budynków, na ściółkę w ogrodnictwie i biopaliwo, a także podłoże do uprawy grzybów.
Zmiany w rolnictwie i postęp technologiczny zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej spowodowały zmiany w podejściu do zagospodarowywania słomy. Obecnie wiele gospodarstw nie posiada zwierząt, a prowadzi tylko produkcję roślinną, często stosując płodozmian z dużym udziałem zbóż i rzepaku. Ponadto, dużo gospodarstw utrzymuje zwierzęta w budynkach bezściółkowych. W tych gospodarstwach zaleca się zostawiać rozdrobnioną słomę na polu w celach nawozowych jako...