Kiedy wapnować i pod jakie rośliny

8 Listopada 2019

W produkcji rolnej zakwaszenie gleb jest jednym z głównych czynników obniżających plon roślin i zwiększających koszty uprawy, a wymierne straty mogą dochodzić nawet do kilkunastu procent. Zakwaszenie prowadzi do pogorszenia struktury i właściwości wodno-powietrznych, chemicznych i biologicznych gleby, zmniejsza przyswajalność i efektywność wykorzystania składników pokarmowych z nawozów.

Podstawowym warunkiem prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin jest optymalny odczyn gleby, który jest różny dla poszczególnych gatunków roślin. Większość roślin uprawnych wymaga gleb lekko kwaśnych lub  obojętnych i nie toleruje niskiego odczynu gleby. Korzenie tych roślin,w kwaśnej glebie w otoczeniu jonów glinu, wodoru i manganu nie mogą prawidłowo się rozwinąć i przekazywać roślinom wody i składników pokarmowych. 

Do roślin bardzo wrażliwych na kwaśny odczyn, wymagających gleb o pH 6,5-7,0 należą: buraki cukrowe i pastewne, esparceta, jęczmień, koniczyna, kukurydza, lucerna i soja. Kolejna grupa obejmuje rośliny wymagające zakresu pH od 6,0 do 6,5, tj. bobik, pszenicę, rzepak i łubiny (biały i niebieski).Ziemniaki, owies, żyto, pszenżyto, rzepa, brukiew, len rosną dobrze na glebach o pH 5,5 do 6,0, natomiast łubin żółty i seradela tylko w niewielkim stopniu reagują na niski odczyn, a nawet dobrze znoszą zakwaszenie (pH poniżej 5,5).

W Polsce zakwaszenie gleb jest duże i wynika z czynników naturalnych m.in. rodzaju skał macierzystych oraz antropogenicznych, czyli działalności człowieka. Większość gleb w Polsce wytworzona jest na kwaśnych skałach i charakteryzuje się odczynem kwaśnym. Gleby kwaśne posiadają  pH 6,5 lub niższe, przy czym gleby o pH niższym niż 4,5 określa...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Jak przechować warzywa zimą bez strat?

Chcąc korzystać z warzyw świeżych w okresie zimy, należy zadbać o zabezpieczenie rezerw, które po zbiorze kierowane są do przechowywania.

8 Grudnia 2024

RSM zimą – prawidłowe przechowywanie

RSM w okresie zimy pod wpływem niskich temperatur będzie ulegał krystalizacji. Ponadto zbiorniki, w których przechowywany jest nawóz, narażone są na działanie korozji. Podpowiadamy, czy można ograniczyć te procesy.

7 Grudnia 2024

Konserwacja i przechowywanie maszyn rolniczych przed „snem zimowym”

Maszyny rolnicze po zakończeniu prac polowych powinny ponadto, być poddane przeglądowi technicznemu, w celu określenia ichstanu. Wskazane jest, aby taki przegląd przeprowadzić bezpośrednio po zakończeniu określonych prac daną maszyną, gdyż wtedy najlepiej pamiętamy, jakie zespoły robocze ostatnio nie funkcjonowały prawidłowo. Na pewno  nie powinien tych prac przeglądowych i konserwacyjnych pozostawiać do następnego sezonu. Najczęściej maszyny rolnicze stosowane w produkcji roślinnej, użytkowane są w ciągu roku przez krótki okres - kilku czy kilkunastu dni.

5 Grudnia 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.