Oleje i smary stosowane w maszynach rolniczych

6 Lutego 2020

Podstawą stosowanych  smarów w eksploatacji ciągników i maszyn rolniczych  jest najczęściej olej smarowy  lub jego zagęszczona forma –smar plastyczny.  Wśród olejów smarowych wyróżniamy oleje silnikowe i przekładniowe. Oleje przekładniowe są gęściejsze niż oleje silnikowe, charakteryzują się dużą przyczepnością do smarowanych powierzchni. 

W zależności od stawianych wymagań olejom przekładniowym ich warunków pracy mogą zawierać dodatki, jak: przeciw zużyciowe, przeciw zatarciowe, modyfikatory tarcia, ihibitory utlenienia, przeciwrdzewne, przeciwkorozyjne, depresatory  przeciw pienne. Ogólna zawartość dodatków, w zależności od gatunku oleju  substancje uszlachetniające stanowią od 5 do 20% gotowego oleju smarnego. 

Oleje przekładniowe spełniają zadanie podobne do olejów silnikowych, ale temperatura ich pracy jest niższa. Nie ma potrzeby stosowania do nich dodatków detergencyjnych, służących do rozpuszczania produktów spalania. Zadaniem jestnatomiast utrzymanie trwałego filmu smarownego na współpracujących powierzchniach nawet w przenoszeniu znacznych obciążeń mechanicznych.  Podobnie jak oleje silnikowe, oleje przekładniowe są klasyfikowane w/glepkości i jakości. Lepkość oleju decyduje o jego właściwościach smarnych. Ponieważ olej musi często pracować w bardzo w różnych temperaturach: od ujemnych  do przekraczających 100ºC, jego lepkość ulega bardzo dużym zmianom.

Lepkość olejów przekładniowych oznaczana jest  również według klasyfikacji SAE. Ustalane przez SAE normy dotyczące lepkości są powszechnie stosowane. Charakterystyka lepkościowa oleju według SAE określa graniczne wartości lepkości, jakie będzie on miał w skrajnych temperaturach. Jest 11 klas SAE należących do grup: zimowej W i letniej. 

Dobór oleju i jego lepkości zależy od warunków pracy  jak m.in.; obciążenie, prędkość obrotowa, temperatura, rodzaj otoczenia.  Do smarowania przekładni np. ciągników rolniczych i maszyn...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.