Rolnicza tarcza ochroni przed drugą falą

3 Listopada 2020

Agencja Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa przyjęła więcej wniosków o pomoc, niż szacowało Ministerstwo Rolnictwa

O przyznanie pomocy dla szczególnie dotkniętych kryzysem COVID-19 ubiega się niemal 196 tys. rolników. Jak wskazuje ARiMR w przesłanej odpowiedzi, według szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przewidywano, że wystąpi o nią ok. 16 tys. mniej. I choć to oznacza, że pomoc jest skierowana do ok. 14 proc. gospodarstw w Polsce, to trzeba pamiętać, że trafi do wybranych sektorów, na które COVID-19 miał największy wpływ.

Najwięcej rolników ubiega się o dofinansowanie w sektorze produkcji zwierzęcej (dominuje bydło mleczne, następnie bydło mięsne i świnie). W dalszej kolejności jest produkcja drobiu (głównie w zakresie produkcji kurcząt rzeźnych), a także uprawa roślin ozdobnych w szklarniach i tunelach foliowych. Najwięcej wniosków, bo aż 46 proc., złożyli rolnicy z województw mazowieckiego, wielkopolskiego i podlaskiego. Natomiast najmniej, zaledwie 3 proc., złożono w woj. lubuskim, zachodniopomorskim i dolnośląskim.

Obecnie trwa weryfikacja dokumentów, dlatego jest jeszcze za wcześnie na podanie ostatecznych kwot w podziale na sektory. Gdyby każdy rolnik wnioskował o maksymalne dofinansowanie, czyli 7 tys. euro, oznaczałoby to pomoc rzędu prawie 1,4 mld euro. Polskie rolnictwo jest jednak zdominowane przez niewielkie areały – według danych Głównego Urzędu Statystycznego za ubiegły rok, odsetek największych gospodarstw, o powierzchni 50 ha wynosił zaledwie 2,4 proc. Liczba złożonych wniosków świadczy jednak o tym, że pierwotna chęć Ministerstwa Rolnictwa, by na pomoc przesunąć z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich nawet 1 mld euro, nie była nieuzasadniona. Nie udało się jednak uzyskać na to zgody w Komisji...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Groźne szkodniki w młodej kukurydzy

Już od momentu wysiewu ziarna kukurydzy do gleby zaczynają jej zagrażać szkodniki, wśród których dominują owady. O ile roślina ta, tworząc ogromną biomasę, jest w stanie wiele wytrzymać w pełni wegetacji, tak początkowy okres jej rozwoju pod kątem podatności na zagrożenia ze strony agrofagów należy uznać za „krytyczny”.

23 Maja 2024

Nawożenie azotowe i dokarmianie nalistne ziemniaka

W uprawie ziemniaka odmian wcześniejszych zalecane są niższe dawki azotu w stosunku do odmian późniejszych. W trakcie wegetacji dokarmianie nalistne prowadzi się głównie w oparciu o azot, magnez i siarkę, nie zapominając o manganie i borze.

23 Maja 2024

Choroby i szkodniki kukurydzy

W kukurydzy infekowane mogą być wszystkie części rośliny, od korzeni po kolby. Najgroźniejsze wywołują grzyby z rodzaju Fusarium, ale niebezpieczne mogą być też choroby liści. Kukurydzy nie odpuszczają także szkodniki – na różnym etapie rozwoju roślin mogą być pożywieniem dla ponad różnych 50 gatunków.

22 Maja 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.