Ograniczyć ugniatanie gleby – jaki i po co?

6 Lipca 2020

Za niedługo wiele pól dzisiaj pokrytych zielonymi łanami, zamieni się w połacie rżyska. Znany jest nam wtedy widok, gdzie wiele osób wykorzystuje takie kawałki pola po zbiorach do między innymi skracania sobie dróg czy zwyczajnie beztroskich przejażdżek. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że regularne uczęszczanie trasami realnie, negatywnie wpływa, na jakość gleby w tym miejscu. Rzecz jasna nie chodzi tutaj o sporadyczny przejazd np. quadem. Ugniatanie gleby to jeden z problemów, wydawać się może błahych, ale specyfika tego zagadnienia jest dosyć złożona.

Ugniatanie gleby zagęszcza ją, bywa, że do takiego stopnia, iż staje się ona tak zwięzła, że w odczuwalny sposób stawia większy opór elementom roboczym maszyn i narzędzi, przez co szybciej się zużywają. Problemem mniej zauważalnym na pierwszy rzut oka, jest zniszczenie porów, przez co utrudniony jest choćby rozwój systemów korzeniowych. Nadmiernie zagęszczona gleba powoduje problem z przemieszczaniem się wody w jej obrębie tworząc „oddzielone” warstwy suchej i wilgotnej (górnej) ziemi. Taka sytuacja, może doprowadzić do tego, że utrudniony dostęp tlenu do korzenia zmniejszy pobieranie innych składników z gleby. Ogólnie rzecz ujmując gleba, która jest w miarę przewiewna pozwala roślinom na optymalne skorzystanie z wody i innych...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Omacnicę prosowiankę zwalczaj od jesieni

Omacnica prosowianka potrafi nalatywać z odległości kilku kilometrów. Składając do 400-600 jaj, błyskawicznie odbudowuje swoją populację. Stąd tak ważne jest niszczenie resztek pożniwnych kukurydzy już po zbiorach na jak największych obszarach z uprawą tego gatunku.

7 Października 2024

Pastwiska przed zimą

Wypasanie bydła korzystnie oddziałuje zarówno na zdrowie oraz zachowanie zwierząt, środowisko naturalne, jak i na ekonomikę produkcji. Trwałe użytki zielone są źródłem naturalnych pasz objętościowych, a występujące w runi rośliny motylkowe i zioła istotnie poprawiają zdrowotność, przemianę materii u zwierząt oraz jakość uzyskiwanych od nich produktów (mięso i mleko). Zarówno zaniechanie użytkowania, jak i też nadmierna eksploatacja pastwisk są zjawiskami niekorzystnymi.

26 Września 2024

Strip-till na problemy z wodą i strukturą gleby

Uprawa pasowa, czyli strip-till, ogranicza przesuszenie wierzchniej warstwy gleby oraz utratę wody z całej powierzchni uprawianego pola. System pozwala zaoszczędzić energię, czas i do maksimum wykorzystać pozostałości wilgoci w glebie.

24 Września 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.