Zasuszanie krów podstawą sukcesów w produkcji mleka

11 Grudnia 2020

Żywienie i postępowanie z krowami w okresie zasuszania odgrywa istotne znaczenie w racjonalnym chowie krów mlecznych. Rzutuje nie tylko na życiową wydajność mleczną, ale także na zdrowotność i użytkowość rozrodczą krów, przyczyniając się, lub całkowicie eliminując problemy związane ze zdrowiem zwierząt, zwłaszcza schorzeniami metabolicznymi i zaburzeniami w rozrodzie. Przez hodowców często okres zasuszenia nie jest doceniony i traktują go po macoszemu. Tymczasem pierwszy dzień zasuszania winien być pierwszym dniem kolejnej laktacji.

Podczas okresu zasuszania warto więcej uwagi poświęcać zarówno żywieniu krowy, jak i profilaktyce zapobiegających stanom zapalnym jej gruczołu mlekowego. Zasuszanie krów na 7-8 tyg. przed porodem, to coś więcej niż tylko przerwanie dojenia. Takie krowy, już wysokocielne, powinny mieć zapewnione komfortowe warunki bytowe tj. być właściwie traktowane oraz odpowiednio żywione. Dziś coraz częściej stosowany jest jednostopniowy sposób zasuszania. W tym celu, po ostatnim doju kanały strzykowe winny być zamknięte specjalnym czopem. Pomysł sztucznego czopa wewnątrzstrzykowego, który ma niejako zastępować wytwór naturalny sprawdził się tak dobrze, że dzisiaj jest to standard w hodowli bydła mlecznego na świecie oraz najbardziej rozpowszechnioną metodą ochrony gruczołu mlekowego podczas zasuszania. Czop jest bezantybiotykową pastą dowymieniową, zaś jej składnikami są...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Białko pod ochroną w odchwaszczanych użytkach zielonych

Użytki zielone wymagają zabiegów pielęgnacyjnych, aby stanowiły cenną paszę,. Kompensacji chwastów lepiej zapobiegać metodami agrotechnicznymi. Gdy te nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, trzeba wspomóc się zabiegiem herbicydowym.

28 Lutego 2024

Nawożenie użytków zielonych

Trawy do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują określonej ilości niezbędnych składników pokarmowych. Nawożenie mineralne jest czynnikiem, który w największym stopniu modyfikuje skład chemiczny runi łąkowej. Ważnym zabiegiem w uprawie traw jest prawidłowe dokarmianie dolistne.

27 Lutego 2024

Choroby w młodych zbożach

Choroby, które atakują w fazie pełni i końca krzewienia, mogą zniszczyć potencjał plonotwórczy uprawianej odmiany. Tylko wczesny monitoring plantacji oraz znajomość odporności kreacji pozwala na określenie występującego zagrożenia, a wykonane we właściwym czasie zwalczanie grzybów obecnych na liściach i innych organach roślin na dłuższy czas poprawia zdrowie zbóż.

21 Lutego 2024