Zasuszanie krów podstawą sukcesów w produkcji mleka

11 Grudnia 2020

Żywienie i postępowanie z krowami w okresie zasuszania odgrywa istotne znaczenie w racjonalnym chowie krów mlecznych. Rzutuje nie tylko na życiową wydajność mleczną, ale także na zdrowotność i użytkowość rozrodczą krów, przyczyniając się, lub całkowicie eliminując problemy związane ze zdrowiem zwierząt, zwłaszcza schorzeniami metabolicznymi i zaburzeniami w rozrodzie. Przez hodowców często okres zasuszenia nie jest doceniony i traktują go po macoszemu. Tymczasem pierwszy dzień zasuszania winien być pierwszym dniem kolejnej laktacji.

Podczas okresu zasuszania warto więcej uwagi poświęcać zarówno żywieniu krowy, jak i profilaktyce zapobiegających stanom zapalnym jej gruczołu mlekowego. Zasuszanie krów na 7-8 tyg. przed porodem, to coś więcej niż tylko przerwanie dojenia. Takie krowy, już wysokocielne, powinny mieć zapewnione komfortowe warunki bytowe tj. być właściwie traktowane oraz odpowiednio żywione. Dziś coraz częściej stosowany jest jednostopniowy sposób zasuszania. W tym celu, po ostatnim doju kanały strzykowe winny być zamknięte specjalnym czopem. Pomysł sztucznego czopa wewnątrzstrzykowego, który ma niejako zastępować wytwór naturalny sprawdził się tak dobrze, że dzisiaj jest to standard w hodowli bydła mlecznego na świecie oraz najbardziej rozpowszechnioną metodą ochrony gruczołu mlekowego podczas zasuszania. Czop jest bezantybiotykową pastą dowymieniową, zaś jej składnikami są...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Najnowsze artykuły

Dlaczego chwasty w rzepaku warto zwalczyć nalistnie

Odchwaszczanie jest pierwszym zabiegiem ochronnym, który wykonujemy na plantacji, dlatego warto zadbać, żeby był on skuteczny i nie przeszkadzał w rozwoju rzepaku ozimego. Dlaczego zatem warto poczekać i wykonać ten zabieg, gdy rzepak będzie już na wierzchu?

24 Lipca 2024

Termin, głębokość i norma siewu rzepaku

Rzepak ozimy w naszym kraju sieje się przez cały sierpień do początku września. Wybór najlepszego możliwego terminu siewu uzależniony jest od regionu oraz warunków panujących w danym sezonie uprawy.

23 Lipca 2024

Przygotowanie pola pod rzepak

Rzepak ozimy należy do roślin o największej powierzchni uprawy w naszym kraju. Jego nasiona wykorzystuje się do produkcji oleju, zaś makuchy są cennym źródłem białka dla zwierząt. Podpowiadamy, jak przygotować pole pod rzepak w orkowym i bezorkowym systemie uprawy.

22 Lipca 2024
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIE

Na naszych stronach internetowych wykorzystujemy technologie internetowe różnego rodzaju – własne i od osób trzecich – w tym pliki cookie, aby zoptymalizować Państwa doświadczenia. Oprócz technologii internetowych, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony www, obejmują to również technologie internetowe do analityki internetowej i wyświetlania ukierunkowanych reklam. Korzystanie z nich jest dobrowolne i wymaga Państwa zgody. Użytkownik może w każdej chwili wycofać swoją zgodę ze skutkiem na przyszłość lub zmienić ustawienia pod linkiem „Zmień moje preferencje” lub bezpośrednio w przeglądarce internetowej.

Dodatkowe informacje na temat przetwarzania danych i zawartości technologii internetowych można znaleźć w naszej polityce prywatności oraz polityce dotyczącej plików cookie.