Publikacje » Prowadzenie działalności » Eksport żywności dostaje zadyszki

Eksport żywności dostaje zadyszki

2 Marca 2020
źródło: https://www.gazetaprawna.pl

W zeszłym roku z Polski zostały wyeksportowane towary rolno-spożywcze za 31,4 mld euro – wynika z nowych danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Choć to rekordowa kwota, to eksperci zwracają uwagę, że dynamika wzrostu sprzedaży zagranicznej w tej kategorii osłabła. Wyniosła niecałe 6 proc., podczas gdy w latach poprzednich sięgała 10 proc.

W dużej mierze to efekt spadku popytu na mięso czerwone, którego sprzedano za granicę 1,4 mln ton, wobec 1,5 mln ton rok wcześniej. Jego eksport spadł o 6 proc., do 3,8 mld zł. To problem, bo jak zauważają eksperci, mięso najwięcej waży w zagranicznej wymianie handlowej, mając w niej 21 proc. udziału. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej tłumaczy, że dynamikę wywozu osłabiały, choć w mniejszym stopniu niż w poprzednich latach, ograniczenia administracyjno-prawne,...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online