Żywienie i postępowanie z krowami w okresie zasuszania odgrywa istotne znaczenie w racjonalnym chowie krów mlecznych. Rzutuje nie tylko na życiową wydajność mleczną, ale także na zdrowotność i użytkowość rozrodczą krów, przyczyniając się, lub całkowicie eliminując problemy związane ze zdrowiem zwierząt, zwłaszcza schorzeniami metabolicznymi i zaburzeniami w rozrodzie. Przez hodowców często okres zasuszenia nie jest doceniony i traktują go po macoszemu. Tymczasem pierwszy dzień zasuszania winien być pierwszym dniem kolejnej laktacji.
Podczas okresu zasuszania warto więcej uwagi poświęcać zarówno żywieniu krowy, jak i profilaktyce zapobiegających stanom zapalnym jej gruczołu mlekowego. Zasuszanie krów na 7-8 tyg. przed porodem, to coś więcej niż tylko przerwanie dojenia. Takie krowy, już wysokocielne, powinny mieć zapewnione komfortowe warunki bytowe tj. być właściwie traktowane oraz odpowiednio żywione. Dziś coraz częściej stosowany jest jednostopniowy sposób zasuszania. W tym celu, po ostatnim doju kanały strzykowe winny być zamknięte specjalnym czopem. Pomysł sztucznego czopa wewnątrzstrzykowego, który ma niejako zastępować wytwór naturalny sprawdził się tak dobrze, że dzisiaj jest to standard w hodowli bydła mlecznego na świecie oraz najbardziej rozpowszechnioną metodą ochrony gruczołu mlekowego podczas zasuszania. Czop jest bezantybiotykową pastą dowymieniową, zaś jej składnikami są...