Słoma - wartościowy nawóz
Pozostawione na polu resztki pożniwne nie są formalnie zarejestrowane jako grupa nawozów organicznych. Jednakże odgrywają one zasadniczą rolę w bilansie materii organicznej oraz składników mineralnych w glebach uprawnych.
Do resztek pożniwnych w zależności od uprawianego gatunku rośliny oraz od prowadzonej technologii uprawy należą korzenie i ścierń, plewy zbóż, łuszczyny rzepaku czy strąki roślin strączkowych. Udział resztek pożniwnych stanowi mniej więcej od 10 proc. w przypadku ziemniaków do 20-25 proc. w przypadku zbóż czy rzepaku. Na plony uboczne składają się z kolei słoma zbóż, strączkowych oraz rzepaku, która jest jednym z podstawowych źródeł materii organicznej. Wytworzony w produkcji roślinnej plon uboczny w postaci słomy może być traktowany jako resztki pożniwne pozostawione na polu, takie jak słoma rzepaku, strączkowych oraz kukurydzy uprawianej na ziarno, a także jako produkt rynkowy czy też pasza.
Wartość nawozowa słomy
Wartość nawozowa słomy zależy od jej składu chemicznego i jest tym większa, im więcej jest w niej zawartych składników pokarmowych. Ważnymi z punktu agrochemicznego jest zawartość azotu, a także stosunek C:N oraz zawartość ogólna składników mineralnych. Ilość makro- i mikroskładników w słomie jest zdecydowanie mniejsza, nawet 2-, 5-krotnie, niż w oborniku czy gnojowicy. Stąd też jej działanie polega przede wszystkim na korzystnym wpływie na właściwości gleb. W mniejszym stopniu, w odniesieniu do innych nawozów organicznych, jest źródłem składników pokarmowych dla roślin.
Tab. Zawartość makro- i mikroskładników w słomie
| |||
Wyszczególnienie | Pszenica | Rzepak | Kukurydza |
Makroelementy (%) | |||
Azot (N) | 0,5-0,7 | 0,6-1 | 0,6 0,7-1,5 |
Fosfor (P2O5) | 0,2-0,3 | 0,2-0,3 | 0,4-0,6 |
Potas (K2O) | 1-2 | 1-2 | 2-3 |
Wapń (CaO) | 0,4-0,6 | 0,25-0,5 | 1,5-3 |
Magnez (MgO) | poniżej 0,1 | 0,10-0,25 | 0,1-0,2 |
Mikroelementy (mg/kg) | |||
Żelazo (Fe) | 30-120 | 100-200 | 90-180 |
Mangan (Mn) | 15-70 | 15-30 | 20-60 |
Miedź (Cu) | 1,04-4 | 3-6 | 2-5 |
Cynk (Zn) | 4-12 | 7-15 | 7,5-20 |
Słoma, najczęściej zbóż ozimych, może być stosowana jako ściółka, stanowiąc komponent obornika, albo też być bezpośrednio przyorywana na polu, przeważnie po kombajnowym zbiorze zbóż. Przyorywanie słomy ma miejsce szczególnie w bezinwentarzowych specjalistycznych gospodarstwach rolnych, a także w gospodarstwach stosujących bezściółkowe technologie utrzymania zwierząt, produkujące gnojowicę.
Słoma. Bogate źródło węgla
Słoma wprowadzona do gleby zwiększa zawartość próchnicy glebowej. Po jej przyoraniu dochodzi do bardzo...