Publikacje » Hodowla » Od lutego będziesz mógł kupić mięso od rolnika

Od lutego będziesz mógł kupić mięso od rolnika

9 Stycznia 2020
źródło: https://www.gazetaprawna.pl/

Resort rolnictwa zezwoli na ubój zwierząt w gospodarstwach, co pozwoli pominąć duże ubojnie

Rozporządzenie ministra rolnictwa, które wejdzie w życie 18 lutego, zezwoli na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych. Zniesiony zostanie w ten sposób obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory rolnicy, chcąc zabić zwierzę, musieli korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. Teraz będą mogli to zrobić na własną rękę, o ile spełnią kilka warunków.

Jak wyjaśnia Małgorzata Książyk, dyrektor biura prasowego resortu rolnictwa, wymagane będzie odbycie bezpłatnego szkolenia teoretycznego organizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii oraz trzymiesięczna praktyka na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany trzyletni staż w tego typu pracy.

Ubitego mięsa nie będzie można jednak przetwarzać w rzeźniach przy gospodarstwach. – Tam będzie można dokonywać rozbioru pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt. Inne czynności, np. produkcja mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych, gotowych posiłków czy potraw itd., powinny odbywać się w ramach innych form działalności, np. rolniczego handlu detalicznego, działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, handlu detalicznego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsa – wyjaśnia Książyk.

Rolnik w rzeźni przy gospodarstwie będzie również mógł dokonać uboju zwierząt na potrzeby...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online