Nawożenie użytków zielonych
Trawy do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują określonej ilości niezbędnych składników pokarmowych. Nawożenie mineralne jest czynnikiem, który w największym stopniu modyfikuje skład chemiczny runi łąkowej. Ważnym zabiegiem w uprawie traw jest prawidłowe dokarmianie dolistne.
Zasadniczą funkcją traw w gospodarce rolnej jest wytwarzanie paszy objętościowej dla przeżuwaczy. Jedną z najbardziej wartościowych, a jednocześnie najtańszych pasz wykorzystywanych w żywieniu zwierząt, jest zielonka z mieszanek motylkowo-trawiastych. Jej zaletą jest wysoki poziom plonowania oraz korzystniejsza wartość pokarmowa w stosunku do zasiewu czystego. Ponadto istnieje możliwość wydłużenia okresu użytkowania, dobra zdrowotność komponentów mieszanki, ograniczenie roślinności konkurencyjnej, a także łatwiejsza konserwacja paszy i ograniczenie strat podczas jej przechowywania.
Trawy do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują określonej ilości niezbędnych składników pokarmowych, a nawożenie mineralne jest czynnikiem, który w największym stopniu modyfikuje skład chemiczny runi łąkowej. Należy podkreślić, że zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe wzrasta w miarę zwiększenia się intensywności użytkowania. Optymalna zawartość makro- i mikroelementów w runi łąkowej gwarantuje odpowiedni stosunek ilościowy pomiędzy pierwiastkami w roślinie oraz w paszy. Wpływa również korzystnie na przyswajalność składników odżywczych przez zwierzęta oraz ich zdrowotność. Z punktu żywienia zwierząt stosunkowo często stwierdza się w pokosie zbyt dużą zawartość potasu w trawie w stosunku do zbyt niskich zawartości wapnia, magnezu i sodu.
Użytki zielone - nawożenie azotowe
Plonowanie traw w największym stopniu uzależnione jest od poziomu zaopatrzenia w azot. Pierwiastek ten stosowany na użytkach zielonych wykazuje najsilniejsze, w porównaniu do innych składników nawozowych, oddziaływanie na bujność wzrostu, intensywność rozkrzewiania się i odrastania runi trawiastej oraz zmianę składu...