Publikacje » Hodowla » Komórki somatyczne w mleku

Komórki somatyczne w mleku

8 Listopada 2019
źródło: https://www.plantpress.pl/

Mleko pobrane ze zdrowego wymienia krowy zawiera w 1 ml ok. 100 tys. komórek somatycznych. Powstają one wskutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Z chwilą wniknięcia do wymienia bakterii chorobotwórczych, organizm krowy zwalcza ten atak produkując białe ciałka krwi, które posiadają zdolność niszczenia zarazków. Na skutek obronnej reakcji organizmu, wzrasta liczba komórek somatycznych w mleku. Liczba ta rośnie również wraz ze stopniem zaawansowania laktacji, podczas zasuszenia, po wycieleniu oraz podczas rui, chociaż wymię może być klinicznie zdrowe. Zdrowa krowa podczas pierwszej laktacji nie powinna mieć więcej komórek somatycznych w mleku niż 35 tys. w 1 ml, w drugiej laktacji ok. 50 tys. komórek, w trzeciej laktacji ok. 60 tys., natomiast w czwartej ok. 85 tys. w 1 ml mleka.. Zawartość komórek somatycznych w mleku w okresie letnim jest wyższa niż zimą. Wzrostu liczby komórek somatycznych trzeba się spodziewać również w związku z występowaniem stanów zapalnych w organizmie (np. chore racice itp.). Krowy odznaczające się zwiększoną liczba komórek somatycznych produkują mniej mleka, o zmienionym składzie. Takie mleko łatwiej się psuje i może sprawiać trudności podczas jego przerobu. 

Hodowcy posiadający stada pod oceną użytkowości mlecznej otrzymują miesięczną informację o...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online