Publikacje » Hodowla » Ketoza – choroba zawodowa krów wysokomlecznych

Ketoza – choroba zawodowa krów wysokomlecznych

3 Sierpnia 2020
źródło: https://www.plantpress.pl/

Ketoza jest popularną chorobą przemiany materii u krów, szczególnie wysokomlecznych, będących w szczytowym okresie laktacji. Występuje w formie klinicznej lub subklinicznej. Ta pierwsza może dotyczyć 2-15% polskiego pogłowia krów wysokomlecznych, natomiast 40-60% wysoko produkcyjnych krów cierpi na formę subkliniczną, której towarzyszy brak zewnętrznych objawów.

Przyczyną ketozy jest ujemny bilans energetyczny, mający miejsce przy nadmiernym otłuszczeniu krowy w okresie zasuszenia i po jej wycieleniu. W organizmie takiego zwierzęcia zachodzą procesy podobne do występujących podczas głodzenia, tzn. niedobór związków energetycznych pociąga za sobą uruchamianie rezerw pochodzących głownie z tłuszczu zapasowego z tkanek podskórnych. Ma miejsce wówczas tzw. niepełne spalanie tłuszczów. Towarzyszy mu wzrost poziomu ciał ketonowych we krwi, moczu i mleku. W zależności od ilości tych związków występuje nasilenie objawów chorobowych. W początkowej fazie (tzw. podklinicznej) objawy nie zawsze są zauważalne. Należą do nich: spadek mleczności, utrata apetytu, oddawanie zmniejszonej ilości suchego i zbitego kału, zmiana smaku i zapachu mleka, spadek białka i wzrost tłuszczu w mleku oraz warzenie się mleka po podgrzaniu. W miarę...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online