Co to jest strefa kiszonki?

17 Lutego 2020

 

 

Wszyscy wiedzą, że Pioneer ma znakomitą kukurydzę, a czy wiecie, że kiszonki z niej nie mają sobie równych?

Strefa kiszonki?

To holistycznie podejście do produkcji pasz objętościowych, stanowiących podstawę w żywieniu bydła. Każda część musi być wykonana z najwyższą starannością, prawidłowo i o czasie, ponieważ od niej zależy efekt końcowy. Kiszonkę przygotowuje się raz, a skarmia nią przez cały rok. Prawidłowo przygotowana stanowi doskonałą bazę postawy żywieniowej i swoje odzwierciedlenie daje w zdrowotności bydła i produkcji mleka. Niestety błędy popełnione na każdym z poszczególnych etapów są nie do naprawienia. Ważnym jest aby pamiętać o nich w kolenych sezonach i już do nich nie wracać.

Naszym celem jest podniesienie jakości spożywanych przez zwierzęta kiszonek. Dobrze zrobiona kiszonka ma wabić wyglądem, zapachem, a odpowiednia struktura i wartość żywieniowa przynosić zyski hodowcom.

Na doskonałą kiszonkę ma wpływ wiele czynników, są w śród nich takie, na które mamy wpływ:

  1. Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy o wysokiej zawartości skrobi przy jednocześnie dużej masie zielonej. Rekomendowane odmiany z ziarnem typu dent, cechujące wyższy plon skrobi z ha.
  2. Prawidłowy termin wysiewu, gęstość, uprawa i pielęgnacja zgodnie ze wskazówkami dobrych praktyk rolniczych.
  3. Termin zbioru dostosowany do dojrzałości ziarna w kolbie, prawidłowe rozdrobnienie ziarna, ubicie, okrycie. Gdy przychodzi termin zbioru w laboratorium Pioneer Hi-Bred określamy przy pomocy odpowiednich instrumentów stopień dojrzałości kukurydzy do kiszenia.
  4. Sterowanie prawidłową fermentacją w silosie to podstawa świadomego i właściwego zakiszania, tu z pomocą przychodzą inokulanty firmy Corteva, dozowane przy pomocy specjalistycznych aplikatorów Pioneer Hi-Bred.

Skarmianie doskonałej kiszonki to pełne zadowolenie ze smacznego i zdrowego pokarmu dla zwierząt i zysk dla hodowcy.

Strefa kiszonki obejmuje swoim zasięgiem wszystkich polskich hodowców korzystających z nasion i inokulantów marki Pioneer. Analiza jakości kiszonek dostępna jest w ramach współpracy dla Klientów. W celu umówienia wizyty laboratorium Silab u siebie w gospodarstwie należy kontaktować się ze swoim sprzedawcą nasion i inokulantów marki Pioneer. 

 

Najnowsze artykuły

Zanim krowy wyjdą na pastwiska...

Kiedyś krowy i jałowiznę, od wiosny do jesieni, wypasano na pastwiskach. Później bydło zamknięto w oborach i jałownikach. Dziś wraca się do przeszłości, szczególnie teraz, kiedy aktualne są dopłaty do dobrostanu zwierząt. Utrzymanie bydła na pastwiskach jest najbardziej naturalnym i tanim systemem chowu, zarówno krów mlecznych jak i opasów.

10 Kwietnia 2024

Ochrona zbóż jarych przed chwastami

Ochrona zbóż jarych przed chwastami, to temat kolejnego wpisu Rafała Kowalskiego. Zapraszamy do lektury.

1 Kwietnia 2024

Jak przygotować pole pod kukurydzę

Kukurydza ma swoje wymagania klimatyczno-glebowe i żeby możliwie najlepiej się udała, pole pod jej uprawę należy odpowiednio przygotować. Udzielamy wskazówek, jak uprawiać stanowisko pod kukurydzę.

22 Marca 2024