Publikacje » Hodowla » Bydło – zdrowe nogi to podstawa

Bydło – zdrowe nogi to podstawa

6 Lutego 2020
źródło: https://www.plantpress.pl/

Wzrost wydajności mlecznej bydła, zagęszczenie hodowli, zmiany w systemach żywienia i utrzymania sprawiły, że odsetek krów eliminowanych ze stad z powodu schorzeń kończyn i ich powikłań kształtuje się obecnie na poziomie 15-20%, a w stadach wysokoprodukcyjnych może dochodzić nawet do 50%. O nogi, a szczególnie racice naszych zwierząt trzeba dbać od ich najmłodszych lat, zgodnie z zasadą, że profilaktyka jest najważniejsza, a im wcześniej zostanie zaobserwowany i zdiagnozowany problem, tym większe będą szanse na szybką reakcję oraz jego rozwiązanie.

Schorzenia narządówruchu u bydła są powodowane przez czynniki genetyczne (postawa, wielkość racic, nierównomierne obciążenie ciała) lub środowiskowe (warunki żywieniowe, wielkość i budowa stanowiska, niewłaściwa pielęgnacja lub drobnoustroje). Bardzo często niedoceniane są przez hodowców. Tymczasem schorzenia kończyn mogą być początkiem istotnych problemów w stadzie krów mlecznych. Krowy kulejące bowiem niechętnie podchodzą do stołu paszowego, przez co nie pobierają odpowiedniej ilości paszy. Za szczególnie niekorzystny w tym aspekcie uważa się niedobór energii. Częściej leżą, tracą apetyt, co skutkuje spadkiem produkcji mleka. Według licznych danych, umiarkowana kulawizna prowadzi do spadku dobowej wydajności o 10-15%, zaś w stanach zaawansowanych, nawet do 45-50%. Konsekwencją kulawizn jest też...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zalogowanych użytkowników.
Chcesz mieć nieograniczony dostęp do wszystkich treści w serwisie E-pole? Dokonaj bezpłatnej rejestracji i korzystaj z naszej bazy publikacji, narzędzi oraz szkoleń online.
Pogoda rolnicza
Szczegółowa prognoza temperatury gleby, punktu rosy, wiatru, indexu UV
Pobierz lokalizację z urządzenia
Szkolenia online
Narzędzia online