Technologia stabilizacji tlenowej kiszonki

14 Grudzień 2019
 | Kategoria: Magazynowanie

Rapid React Technology, czyli w wolnym tłumaczeniu technologia szybkiego reagowania. Przy czym w tym przypadku termin ten nie dotyczy obronności, a stabilizacji kiszonki, która gotowa może być w ciągu zaledwie 7 dni. Rozwiązanie to opracowali specjaliści Pioneera.

Działanie Rapid React Technology oparte jest na dwóch inokulantach. Pierwszy, 11C33, to inokulant do kiszonki z całych roślin kukurydzy. Drugi, 11G22, to inokulant do kiszonki z traw i zbóż. Oba wyposażono w technologię stabilizacji tlenowej Rapid Ract.

Ogólna korzyść zastosowania jednego z ww. inokulantów to szybkie zwiększenie wartości paszy oraz szybszy dostęp do pełnowartościowej kiszonki. Przekłada się to na większą elastyczność w zarządzaniu zapasami i lepszą organizację pracy w gospodarstwie. To jednak nie wszystko.

Wykorzystanie technologii Rapid React zapewnia:

  • szybszą stabilizację tlenową kiszonki, której efektem jest stabilna pasza w ciągu zaledwie 7 dni,
  • stabilność silosów oraz przedłużony czas ich użytkowania,
  • nowy szczep bakterii L. buchneri (warto zaznaczyć, że objęto go zgłoszeniem patentowym),
  • zwiększoną efektywność fermentacji, minimalizującą straty suchej masy i umożliwiającą
  • dostęp do paszy z wielu ścian wybierania,
  • zmniejszone psucie kiszonki na górze i na dnie silosu lub pryzmy.

Fotografia: W. Carter (Wikimedia Commons)


O Autorze: Piotr Kowalski