Jakie korzyści niesie uprawa lucerny?

16 Maja 2016
 | Kategoria: Uprawa

Lucerna siewna jest jedną z najcenniejszych roślin pastewnych na świecie. Dominuje w uprawach roślin pastewnych we Francji, Kanadzie i USA. W Polsce z roku na rok zdobywa coraz większe uznanie. Uprawiana jest z przeznaczeniem na zielonkę, kiszonkę, siano i susz. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (20–26%) i dlatego uprawiana jest głównie jako roślina dostarczająca zwierzętom tego cennego składnika. Pozwala w warunkach polskiego klimatu na wyprodukowanie nawet do 3,5 tony białka z hektara rocznie. Jest smakowita, a jej dodatek do TMR’u podnosi pobranie suchej masy z pasz objętościowych, pozytywnie wpływając na koszty żywienia.

Jest jednak rośliną dość wymagającą. Najlepiej rośnie na stanowiskach zasobnych, zwięzłych w dobrej kulturze, o niskim poziomie wód gruntowych i uregulowanym odczynie pH zbliżonym do zasadowego.

Doskonały przedplon dla większości upraw

Lucerna jako roślina motylkowa jest samowystarczalna w azot, czerpiąc, dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi, wolny azot z powietrza. Hektarowa plantacja wprowadza do gleby rocznie nawet 300 – 350 kg azotu.  Ma bardzo głęboki i palowy system korzeniowy, sięgający średnio od 1 do 3 metrów w głąb, przez co poprawia strukturę gleby oraz podsiąk kapilarny i przemieszczanie składników w glebie. Dzięki tak głębokiemu systemowi korzeniowemu doskonale radzi sobie w okresach niedoboru wody. Kilkuletnia plantacja jest doskonałym przedplonem dla roślin okopowych, kukurydzy i zbóż, pozostawiając stanowisko o bardzo dobrej strukturze z wysoką zawartością azotu i masy organicznej.

Sprawdzona w różnych systemach uprawy

Jak wcześniej wspomniano jest to roślina samowystarczalna w azot i nie wymaga nawożenia azotowego. W uprawie intensywnej, gdzie plony mogą dochodzić do 17,5 tony suchej masy z hektara rocznie, wymaga wysokiego nawożenia fosforowo-potasowego, dopasowanego do zawartości wynikających z analizy glebowej. Wymaga również regularnego wapnowania. W uprawie ekstensywnej stosuje się tylko niewielkie dawki nawozów fosforowo-potasowych i regularne wapnowanie. Lucerna jest świetnym rozwiązaniem dla gospodarstw ekologicznych. Bardzo dobrze wykorzystuje nawozy organiczne (obornik, gnojowica) i wapno pochodzenia naturalnego.

Zazielenianie i uprawa roślin wysokobiałkowych

Kolejną korzyścią uprawy lucerny jest jej wysoki przelicznik (0,6) w programie zazielenienia oraz możliwość pozyskania wyższych dopłat do uprawy roślin wysokobiałkowych. Raz założona plantacja jest trwała i średnio utrzymuje się przez 4–5 lat, co znacznie obniża koszty uprawy, nasion i siewu, gdyż nie robimy tego co roku. Pozyskana masa zielona po zakiszeniu jest świetną paszą ale również cennym towarem poszukiwanym na rynku. W coraz częstszych suchych okresach wegetacyjnych, gospodarstwa wyspecjalizowane w hodowli zwierząt zmuszone są część pasz objętościowych zakupić, niejednokrotnie oferując bardzo wysokie ceny.


O Autorze: Piotr Kowalski
Jeden z autorów bloga e-pole. Jego teksty znajdziecie w naszej witrynie, ale możecie ich również szukać w Dobrej Uprawie i Wiadomościach Sadowniczych.

Proponowane artykuły:
24 Października 2016, autor: Bartłomiej Kowalski
W oborze wolnostanowiskowej jedną z najważniejszych prac jest systemat...
15 Sierpnia 2016, autor: Krzysztof Szymański
Prezentujemy obszerny materiał dr Dave'a Daviesa przygotowany po wizyc...
16 Lipca 2020, autor: Hanna Nowak
Do doskonałej jakości kiszonki z traw najlepiej pasuje znakomita, wyso...
02 Września 2016, autor: Piotr Kowalski
Sprzyjająca aura wciąż trwającego sezonu wegetacyjnego pozwoliła zebra...
09 Grudnia 2019, autor: Bartłomiej Kowalski
Kolejny raz poruszamy kwestię kiszonki w balotach. Tym razem publikuje...
26 Lipca 2020, autor: Hanna Nowak
Czas na drugą część krótkiego cyklu poświęconego jakości kiszonki z ku...