Jak przeprowadzić suszenie kukurydzy?

27 Października 2016
 | Kategoria: Magazynowanie

Kontynuując tematykę przechowalnictwa poruszamy temat suszenia kukurydzy. Jest on bardzo istotny kilku względów. Po pierwsze, jest to proces drogi, pochłaniający nawet 30-50% kosztów produkcji. Co się z tym wiąże, nie we wszystkich sytuacjach może on być opłacalny. 

Aby bezpiecznie przechować ziarno, należy je wysuszyć do wilgotności poniżej 14 proc. i schłodzić do temperatury poniżej 10 ºC. Suszenie ma na celu usunięcie z ziarna nadmiaru wody poprzez jej odparowanie.

Dobry początek

Pierwszym etapem suszenia może być proces przewietrzania. Polega on na przetłaczaniu powietrza przez warstwę ziarna za pomocą wentylatora. Proces przewietrzania ziarna niesie ze sobą korzyści:

  • nie dopuszcza do zagrzewania się ziarna oczekującego na suszenie;
  • obniża wilgotność ziarna;
  • schładza ziarno po suszeniu termicznym (kiedy wykonywane po suszeniu).

Wentylowanie pozwala w pewnym stopniu opóźnić proces suszenia (w zależności od wilgotności zebranego ziarna i natężenia powietrza). Przykładowo ziarno o wilgotności 35 proc., poddane procesowi wentylacji o natężeniu przepływu powietrza 70 m³/h o temperaturze 10 ºC – pozwala na zakonserwowanie ziarna na okres około 6 dni. Po tym czasie ziarno należy wysuszyć w suszarce wysokotemperaturowej.

Suszenie jednoetapowe

W przypadku jednoetapowego suszenia ziarno suszone jest gorącym powietrzem. Temperatura powietrza suszącego nie powinna przekraczać 80-90 ºC. W końcowym etapie wartość ta wzrasta do 110 ºC. Natomiast nadmiernie rozgrzane powietrze może powodować uszkodzenia ziarniaków, co pogarsza ich jakość. 

Do suszenia ziarna kukurydzy wykorzystuje się kilka rodzajów urządzeń. W dużych gospodarstwach najczęściej stosowane są suszarnie o pracy ciągłej. Są to urządzenia kolumnowe, daszkowe. Alternatywą mogą być suszarnie porcjowe o ciągłej cyrkulacji ziarna. Niewątpliwą zaletą suszarni wysokotemperaturowych jest możliwość uzyskania w stosunkowo krótkim czasie ziarna o jednolitej, bezpiecznej wilgotności do dłuższego przechowywania.

Suszenie dwuetapowe

Coraz częściej stosowane jest dwuetapowe suszenie ziarna kukurydzy. Pierwszy etap to suszenie w suszarce wysokotemperaturowej. Materiał suszony jest tylko do wilgotności poniżej 20 proc. Temperatura czynnika suszącego może dochodzić do 140 ºC. 

Natomiast w drugim etapie stosuje się metodę niskotemperaturową. Zaleca się składowanie gorącego ziarna przez 8-10 godzin w silosie lub magazynie płaskim, a następnie przewietrzanie i chłodzenie zimnym powietrzem w celu obniżenia wilgotności. Zimne powietrze przetłaczane przez masę gorącego ziarna kukurydzy ogrzewa się i nasyca wilgocią pochodzącą z ziarna. Wykorzystuje się tutaj silosy z dnem płaskim wyposażone w wentylator do przewietrzania ziarna. Odprowadzanie wilgoci z głębszych warstw ziarniaków to proces długotrwały, właśnie dlatego stosuje się leżakowanie kukurydzy, które ułatwia przechodzenie cząstek wody z wewnętrznych warstw ziarna na zewnątrz. 

Metoda suszenia dwuetapowego przynosi wiele korzyści:

  • zmniejsza koszty suszenia,
  • zmniejsza ilość pękniętych ziarniaków,
  • zmniejsza łamliwość okrywy ziarniaków.

Administrator naszego bloga. E-pole nie ma przed nim tajemnic. Miłośnik natury, szybkich samochodów i mglistych poranków z filiżanką kawy w ręku.

Proponowane artykuły:
03 Kwietnia 2018, autor: Ireneusz Czarny
Optimum AQUAmax to mieszańce, które zapewniają wysoki plon kukurydzy n...
22 Marca 2020, autor: Krzysztof Szymański
Kilka tygodni temu pisaliśmy po raz pierwszy na temat technologii zapr...
04 Marca 2019, autor: Marcin Jezierski
Nasza, aktualizowana codziennie mapa pomaga wybrać najlepszy moment na...
06 Lipca 2015, autor: Bartłomiej Kowalski
Temat ochrony kukurydzy przed szkodnikami poruszamy dość często. Jeśli...
12 Maja 2020, autor: Krzysztof Szymański
Jednym z ciekawszych rozwiązań herbicydowych, przygotowanych z myślą o...
20 Września 2017, autor: Krzysztof Szymański
Odpowiednie pH gleby ma kluczowy wpływa na wzrost i rozwój roślin. Wła...